Strefa czasowa: UTC [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 13 lip 2013, 10:31 
elektroużytkownik

Dołączył(a): wtorek, 11 wrz 2012, 17:57
Punkty: 95.00

Posty: 3
Lokalizacja: lublin
Flaga: Poland
Online: 3h 32m 41s
Pojazd: wsk
nic podłaczenie w ten sposob nie daje. a co do tych regulatorów to mozliwe zebym dwa mial wadliwe kupowane w sporym odstepie czasu w innych miejscach? tez srednio chce mi sie wierzyc. a moze zastosowac jakis inny rodzaj regulatora... juz sam nie wiem kombinuje jak moge zeby to cos zadziałało bo ciezko jezdzic po zmroku bez swiatel :(


Góra
 Offline  Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 13 lip 2013, 11:08 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 19 lut 2012, 23:06
Punkty: 4,928.00

Posty: 821
Lokalizacja: Radziechowy okolice Żywca
Flaga: Poland
Online: 131d 8h 33m 48s
Pojazd: *
One wszystkie są z jednej hurtowni pewnie :D Inny regulator to by trzeba było uzwojenia przepinać żeby działało, sprawdź ten regler co masz w jakimś skuterku.


Góra
 Offline  Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 13 lip 2013, 16:04 
elektroużytkownik

Dołączył(a): wtorek, 11 wrz 2012, 17:57
Punkty: 95.00

Posty: 3
Lokalizacja: lublin
Flaga: Poland
Online: 3h 32m 41s
Pojazd: wsk
kupiłem taki regulator jeszcze http://allegro.pl/skuter-2t-4t-quad-atv ... 95252.html w koncu 30 zł to nie sa wielkie pieniadze a powinien byc dobry jak to tez nie bedzie działało to bede szykał innego rozwiazania. a nie mam gdzie sprawdzic tamten regulator a zmierzyc sie go nie da za bardzo


Góra
 Offline  Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 19 lip 2013, 18:41 
elektroużytkownik 0%

Dołączył(a): niedziela, 19 maja 2013, 14:59
Punkty: 110.00

Posty: 6
Online: 12h 2m 13s
Pojazd: wsk 125
witam.
mam taki zaplonik w wsk 125 i mam takie pytanie poniewaz przejechałem kilka km i cos sie stalo z iskra
motor poprostu zgasl podczas jazdy
teraz gdy sprawdzam iskre to jest dwa moze trzy razy jak kopne i potem znika na jakis czas
tak jakby była na wolnych obrotach
czy ktos wie moze co sie mogło zespsuc
pozdrawiam


Góra
 Offline  Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 19 lip 2013, 18:48 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 19 lut 2012, 23:06
Punkty: 4,928.00

Posty: 821
Lokalizacja: Radziechowy okolice Żywca
Flaga: Poland
Online: 131d 8h 33m 48s
Pojazd: *
Sprawdź masę tej cewki zawiniętej taśmą.


Góra
 Offline  Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 8 sie 2013, 10:05 
elektroużytkownik

Dołączył(a): czwartek, 18 lip 2013, 00:46
Punkty: 85.00

Posty: 1
Online: 3h 43m 19s
Pojazd: WSK M06B3; WSK M21W2 KOBUZ
Co do regulatora cztero pinowego w kształcie pudełka od zapałek - z tego co wyczytałem i zauważyłem, to styki są wyprowadzane dość losowo. Jedyne co idzie sprawdzić to pin masy z obudową reglera. Do reszty trzeba dojść drogą prób i błędów.
Obrazek
U mnie masa oraz ładowanie się zgadzało, trzeba było zamienić aku wraz z wyjściem od świateł.

Napięcia są ok, może nawet trochę za niskie bo na full manetce ładowanie to około 13.5v oraz światła na prądzie zmiennym około 13.3v na full manetce, jednakże żarówka R2 45/45w w odbłyśniku ursusowskim świeci ładnie na średnich/wysokich obrotach.


Góra
 Offline  Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 16 gru 2013, 01:34 
elektroużytkownik

Dołączył(a): poniedziałek, 16 gru 2013, 01:20
Punkty: 90.00

Posty: 2
Online: 14m 15s
Pojazd: wsk 125
Witam myślę nad zakupem zapłonu cdi na allegro, ale zastanawia mnie kwestia ze po zamontowaniu zapłonu cdi w wsk 125 jest inne magneto-od chińczyka, jest ono lżejsze od oryginału, rozumiem ze to poprawi dynamikę przy przyspieszeniu na prostej, ale czy moto nie będzie słabsze na niskich obrotach i nap. przy jeździe pod górę? :?: :geek:


Góra
 Offline  Zobacz profil Tlen  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 16 gru 2013, 10:56 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 19 lut 2012, 23:06
Punkty: 4,928.00

Posty: 821
Lokalizacja: Radziechowy okolice Żywca
Flaga: Poland
Online: 131d 8h 33m 48s
Pojazd: *
Moc silnika się nie zmieni nie będzie ani słabszy ani mocniejszy. Zauważyć możesz delikatnie szybsze wchodzenie na obroty i spadanie. Raczej nie odczujesz tego.


Góra
 Offline  Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 17 gru 2013, 00:50 
elektroużytkownik

Dołączył(a): poniedziałek, 16 gru 2013, 01:20
Punkty: 90.00

Posty: 2
Online: 14m 15s
Pojazd: wsk 125
ok dzięki;)


Góra
 Offline  Zobacz profil Tlen  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 25 gru 2013, 10:54 
elektroużytkownik

Dołączył(a): środa, 25 gru 2013, 10:36
Punkty: 90.00

Posty: 2
Online: 1h 42m 38s
Pojazd: wsk
Panowie zrobiłem taki zestaw:

http://allegro.pl/kolo-magnesowe-2t-cfw ... 08096.html
http://allegro.pl/modul-cdi-2t-zipp-qua ... 66891.html
http://allegro.pl/chopper-king-los-joll ... tabsAnchor

http://allegro.pl/12v-2t-regulator-napi ... 84995.html
lub
http://allegro.pl/regulator-napiecia-zi ... 49454.html
słyszałem, że te pierwsze w większości nie działają

http://allegro.pl/stator-iskrownik-2t-k ... 78245.html

Podstawkę mam identyczną jak stwórca CDI Audiobas:

Da rade to wszystko?


Góra
 Offline  Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 25 gru 2013, 11:57 
Użytkownik 20%

Dołączył(a): piątek, 5 paź 2012, 15:36
Punkty: 145.00

Posty: 15
Online: 4d 8h 23m 47s
Pojazd: piaggio125
Zaopatrz się też w lampę stroboskopową , może być najtańsza z allegro za 20-parę złotych .Na tym zestawie co kupiłeś moto będzie dynamiczniejsze .


Góra
 Offline  Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 25 gru 2013, 12:02 
elektroużytkownik

Dołączył(a): środa, 25 gru 2013, 10:36
Punkty: 90.00

Posty: 2
Online: 1h 42m 38s
Pojazd: wsk
Wiem jestem tego świadom itd. lampe mam tylko chodzi mi o to czy ten iskrownik będzie pasował do tego magneta i czy to magneto podpasuje na wał :)
Czy może lepiej brać to magneto? : http://allegro.pl/kolo-magnesowe-2t-12m ... tabsAnchor
Tyle, że iskrownik ma średnice 79mm a magneto 83mm a gdzieś czytałem, że najlepiej mieć 1mm odległości między nimi


Góra
 Offline  Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 25 gru 2013, 13:11 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 19 lut 2012, 23:06
Punkty: 4,928.00

Posty: 821
Lokalizacja: Radziechowy okolice Żywca
Flaga: Poland
Online: 131d 8h 33m 48s
Pojazd: *
Masz poradnik , do którego nie trzeba wytaczać nowych podstawek i wszystko jest podane. 4 mm różnicy na średnicy spowoduje że nie będzie Ci to działać prawidłowo. Stosuj sę do tego zaplon-bezstykowy-cdi-do-wsk-125-i-w2a-shl-m11w-t197.html i będzie działać.


Góra
 Offline  Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 10 lut 2014, 19:43 
elektroużytkownik

Dołączył(a): poniedziałek, 10 lut 2014, 19:18
Punkty: 90.00

Posty: 2
Online: 2h 16m 26s
Pojazd: WueSKi
Siemka.Chciałbym opisać jak przerobić iskrownik na 12V,oraz jak to podłączyć pod regulator. ;)

Więc musicie mieć taki regulator :
-REGULATOR NAPIECIA 12v VAPOR 2009 bt49qt-9d3(do cewek bezmasowych)
1211

Iskrownik przerabiamy tak jak jest to opisane na poniższym zdjęciu.
1210

Iskrownik przed przeróbką.
1213
W czasie przeróbki.
1214
Po przeróbce.
1215

Gdy już mam przerobiony iskrownik podłączamy to wszystko według poniższego schematu. :D
1212

Mam nadzieję, że pomogłem. ;)


Góra
 Offline  Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 14 mar 2014, 14:16 
elektroużytkownik

Dołączył(a): piątek, 14 mar 2014, 14:13
Punkty: 85.00

Posty: 1
Online: 8m 46s
Pojazd: wsk
Czy można zrobic światła stałe ? czyli że cały prąd bierze z aku i potem do stacyjki a cewki ładowania i światła na aku . bo na filmie jak dajesz gazu to sie mocniej jarzy .


Góra
 Offline  Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Theme edited by Marek
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO


stat4u
.